Už zanedlouho vyrážíme všichni na společnou stávku za klima a za naši budoucnost. Ve více než dvaceti městech po celé republice vyrazí tisíce studentů a studentek, dospělých, pracujících i lidí v důchodu žádat politiky, aby začali skutečně řešit klimatickou krizi, která ohrožuje vše, na čem nám záleží.

Jak se připravit, co si vzít s sebou a co naopak ne? Připravili jsme pro tebe stručný seznam.

1.      Zjisti si informace. Kdy a kde stávka začíná? Jaký bude její průběh? Kdy se bude končit? Vše zjistíš v příslušné události pro tvé město na Facebooku.
  2.     Sežeň kamarády. Čím víc nás bude, tím víc budeme vidět a slyšet. Kontaktuj své kamarády a kamarádky, známé, rodinu a pojďte společně ukázat, že nám na budoucnosti záleží.
  3.     Vyrob si transparent. Stačí papírový karton nebo stará látka, barvy, štětce a nápad na nápis. Bude to “Zachraňme klima”, “Chraňte naši budoucnost” nebo třeba “Konec uhlí”? Nebo něco originálnějšího? Záleží jen na tvé kreativitě.
  4.     Sbal si věci. Transparent, dostatek vody a svačinu na celou dobu, ideálně bez použití jednorázových obalů, oblečení odpovídající počasí včetně pláštěnky pro případ deště, to vše se bude hodit. S sebou si naopak určitě neber žádné věci, co by mohly být považovány za zbraň nebo pro zakrývání obličeje. Nezapomeň ani na platný průkaz totožnosti a pokud máš, tak telefon s internetem, ať můžeš sdílet s ostatními své zážitky ze stávky.
  5.     Nastuduj si argumenty. Je dobré mít přehled a umět kamarádům, známým ale třeba I novinářům odpovědět na otázky spojené s klimatem. Čím je změna klimatu způsobena a co musíme udělat, abychom klimatickou krizi odvrátili? Zjistíš v článcích zde na našem webu a dále pak na: http://portal.chmi.cz/…/po…/zmena-klimatu/zakladni-informace / https://www.klimatickazmena.cz / https://climate.nasa.gov / https://faktaoklimatu.cz
  6.     Vytrub to do světa Zasdílej fotku toho jak se připravuješ a taky přímo ze stávky. Můžeš natočit video nebo streamovat s hastagem  #stavkazaklima #fridaysforfuture rovnou z náměstí.

Uvidíme se v pátek 20. září na náměstích a v ulicích. Za klima a naši společnou budoucnost.